Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

“Θετική Σκέψη” και “Οραματισμός”

Στον Ι.Ν.Αγίων Αποστόλων Αμαρουσίου (όπου λειτουργεί το Γραφείο επί των Αιρέσεων της Ι.Μ.Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού) διεξήχθη με επιτυχία η ομιλία για τη “Θετική Σκέψη” και τον “Οραματισμό”. Ο συνεργάτης του Γραφείου κ.Κων/νος Ναυπλιώτης ανέδειξε το ασυμβίβαστο των νεοεποχίτικων αυτών μεθόδων με την Ορδόδοξη πίστη και διδασκαλία. Η ομιλία διεξήχθη σε πολύ ζεστό κλίμα και με την αμέριστη φιλοξενία του προϊσταμένου του ναού αλλά και υπευθύνου Ιερέως του Αντιαιρετικού Γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως πατρός Νικολάου Γαβαλλά.
Συνοψίζοντας την ομιλία του ο ομιλητής είπε τα εξής:
Με τον όρο «Θετική Σκέψη» δεν εκφράζεται η αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής, η οποία αν μη τι άλλο στις ημέρες μας είναι απαραίτητη αλλά ένα σύστημα που βασίζεται στην αποκρυφιστική και αντιεπιστημονική αρχή της λεγομένης
υλοποίησης της σκέψης. Δηλαδή ό,τι σκεφτόμαστε και επιθυμούμε αυτό και θα συμβεί! Βασικό δόγμα της τάσης αυτής είναι ότι η σκέψη του ανθρώπου ταυτίζεται με την πράξη και μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου φθάνει να «περάσει» και να κυριαρχήσει στο υποσυνείδητο. Τότε ενεργοποιούνται απεριόριστες δυνάμεις πού μεταβάλλουν οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση σε θετική. Όλα τα δυσάρεστα και αρνητικά στον κόσμο και στον άνθρωπο αντιμετωπίζονται με θετικές σκέψεις. Η βάση και μόνο αυτού του δόγματος της Θετικής Σκέψης είναι μεταφυσική και παραπέμπει σε ένα θρησκευτικό σύστημα και όχι σε μια επιστημονική μέθοδο.
Υπό αυτό το πρίσμα η Εκκλησία μας, σε δύο Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις κατέταξε την «Θετική σκέψη» στις πρακτικές που είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη. Η Θ’ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψη αναφέρει ότι: «Η “Θετική Σκέψη”, η “δύναμη της συνείδησης”, η “αυτοπραγμάτωση” είναι προτάσεις των ποικιλώνυμων ομάδων που εκπροσωπούν την τάση της “Νέας Εποχής” και του Αποκρυφισμού γενικότερα». Η δε Ζ’ Παν. Συνδιάσκεψη μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής: … «“θετική σκέψη”, η οποία ως γνωστόν είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη». 
Ο «δημιουργικός οραματισμός» είναι μια αντιεπιστημονική τεχνική η οποία εδράζεται σε αποκρυφιστικό δόγμα σύμφωνα με το οποίο: «Οτιδήποτε στέλνουμε στο Σύμπαν επιστρέφει ή αντανακλάται σε εμάς». Σύμφωνα με την τεχνική αυτή ο κάθε άνθρωπος μπορεί χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την φαντασία του να δημιουργήσει εικόνες οι οποίες κατά έναν ανεξήγητο και μεταφυσικό τρόπο θα υλοποιηθούν! Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει τα πάντα από το να γίνει πλούσιος ή και να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια.
Με τον «οραματισμό» και τη φαντασία μπορούν να επιτύχουν οτιδήποτε. μπορούν να αλλάξουν «μια κατάσταση πού υπάρχει» και να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους «ό,τι θέλουν να έχουν, να κάνουν ή να είναι». 
Σαν επίλογος διαβάστηκε απόσπασμα “ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ” συνταγής από βιβλίο Εικονοπλασίας (Θεραπευτικού Οραματισμού) σύμφωνα με την οποία θεραπεύεται ο …Καρκίνος!!!
… Κλείστε τα μάτια. Εκπνεύστε τρεις φορές και δείτε ότι είστε τα χέ­ρια του Θεού. Εκπνεύστε μία φορά. Βλέποντας τα χέρια σας σαν αυτά του Παντοδύναμου, αγγίξτε το σημείο επάνω και μέσα στην άρρωστη περιοχή, καθαρίζοντας απαλά όλες τις ακαθαρσίες και τη μόλυνση και ύστερα βάζοντας σε τάξη ό,τι πριν βρισκόταν σε αταξία (για παρά­δειγμα, μπορείτε να συνυφάνετε τις ίνες του τοιχώματος του παχέος εντέρου). Ύστερα, εκπνεύστε μία φορά και δείτε το σώμα σας σε τέ­λεια κατάσταση. Το πρόσωπό σας είναι χαρούμενο και χαμογελαστό και το μυαλό σας δουλεύει με τον ποιο ικανοποιητικό τρόπο. Σας αρέσει ο εαυτός σας. Δείτε τον εαυτό σας να κατακλύζεται από μια απαλή ηλιοβροχή, που έρχεται από ψηλά. Νιώστε περήφανοι για το σώ­μα που φτιάξατε. Ύστερα, ανοίξτε τα μάτια.

Από το Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον

2 σχόλια: