Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Ιερά Σύνοδος: Η γιόγκα δεν έχει θέση στη ζωή των Χριστιανών

Ιερά Σύνοδος: Η γιόγκα δεν έχει θέση στη ζωή των ΧριστιανώνΑσυμ­βί­βα­στη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τη γιόγκα, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα».
"Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα», η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής».
Ως εκ τούτου η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών" αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση.

Πηγή: εδώ

2 σχόλια:

  1. Πολύ ορθές οι παρεμβάσεις της Ι. Συνόδου για τη γιόγκα. Όμως, αγνοεί, ή θέλει να αγνοεί, ένα μεγάλο θέμα: τη Νεοειδωλολατρεία, η οποία εξαπλώνεται ύπουλα παντού. Οι ινδογενείς θρησκείες έκαναν τον κύκλο τους, είναι πλέον ντεμοντέ. Η νέα μόδα είναι οι κινογενείς προλήψεις, που με υπόβαθρο σαμανιστικό, ανιμιστικό και γενικότερα ειδωλολατρικό σαρώνουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Είναι η οικολογία που δεν παραμένει μια υγιεινή διατροφή, αλλά έχει τη θεωρία της "ενέργειας" (που δεν "υπάρχει" πχ στο νερό από ψυγείο), δηλ. των πνευμάτων, ή έχει την απαίτηση ολιστικής αντιμετώπισης (ρύθμισης δηλ. και του πνευματικού μέρους του ανθρώπου). Είναι οι περίεργες διατροφές Νίνζα, είναι οι χειρομαντείες, οι αστρολογίες, που πλέον δεν είναι υπόθεση των νοικοκυρών, αλλά ενός σοβαρού κύκλου διανοουμένων και καλλιτεχνών. Όλα αυτά είναι μια λατρεία της μαγείας που εξαπλώνεται επικίνδυνα με το σύνθημα: Αυτοί (οι κινέζοι, οι ινδιάνοι) "ξέρουν" τη βαθύτερη φύση των πραγμάτων με ένα τρόπο ας πούμε διαισθητικό. Και μορφωμένοι άνθρωποι έχουν πέσει στην παγίδα αυτή των νεοπαγανιστών. Τα γνωρίζει αυτά η Ι. Σύνοδος; Ας ερευνήσει να δει το μέγεθος του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική η παρέμβασή σας. Έχετε δίκιο στο ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά η γιόγκα αλλά η ευρύτερη νεοεποχίτικη κουλτούρα που εξαπλώνεται με ένα προσωπείο υγιεινής διαβίωσης, θετικής ενέργειας κτλ. Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ευχαριστώ

      Διαγραφή